jueves, 29 de diciembre de 2011

Salut reconeix el paper cabdal de les infermeres en el Pla de Salut, especialment en l'abordatge de les malalties cròniques

Salut reconeix el paper cabdal de les infermeres en el Pla de Salut, especialment en l'abordatge de les malalties cròniques

El Consell de la Professió Infermera s’ha reunit per aprovar un conjunt de propostes per millorar la qualitat assistencial. L’objectiu del Consell per al 2012 serà el de desenvolupar estratègies d’infermeria que estiguin en consonància amb les 9 línies d’activitat del Pla de Salut.
• El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit la reunió plenària del Consell de la Professió Infermera de Catalunya (CPIC), l’òrgan de consulta i participació que debat el paper que ha de tenir la infermeria en el sistema sanitari, i ha ressaltat el paper d’aquest col·lectiu professional en el manteniment de la qualitat des sistema de salut i en l’abordatge de la cronicitat: “Les infermeres i infermers són fonamentals en la presa de decisions assistencials i poden garantir, millor que ningú, la continuïtat de l’atenció i l’apoderament del pacient en la responsabilitat del pacte terapèutic, tot fomentant l’autocura”.

El Consell de la Professió Infermera de Catalunya ha presentat avui un conjunt de propostes i recomanacions per a que el Departament de Salut les tingui en compte alhora de dissenyar polítiques sanitàries. Les mesures, recollides en l’Annex del “Document de propostes del Consell de la Professió Infermera de Catalunya per garantir la qualitat assistencial en el sistema públic de salut davant la situació actual de reajustament econòmic”, s’han sotmès a votació aquesta tarda per a la seva aprovació.

La proposta elaborada per les diferents patronals, societats científiques, organitzacions sindicals i universitats que estan representades en el Consell de la professió infermera, demostra la implicació d’aquests professionals en el manteniment de la qualitat de l’assistència sanitària. De fet, l’objectiu del Consell per al 2012 serà el de desenvolupar estratègies d’infermeria que estiguin en consonància amb les 9 línies d’activitat del Pla de Salut. Per facilitar la presa de decisions, a partir de l’any vinent es crearà una Comissió Permanent del CPIC que anirà elaborant les recomanacions relatives al paper de les infermeres i infermers a Catalunya.

Al ple hi ha participat també el president del CPIC i secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho; la responsable de la Direcció Estratègica d’Infermeria, Assumpció González Mestre; el director adjunt d’Afers Assistencials de l’ICS, Jaume Benavent; i la presidenta de la Comissió d’Ordenació i degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor.

En el plenari d’avui s’han defensat la participació i la presència de la direcció infermera en els òrgans de màxim nivell directiu de les estructures dels centres i dels territoris, com a garant de les cures.

Entre les propostes aprovades, també s’especifica que cal garantir el nombre adient d’infermeres i infermers en els diferents àmbits d’actuació per donar resposta a l’activitat assistencial i garantir la seguretat dels pacients, dels professionals i la qualitat de les cures. Les infermeres i infermers també han recomanat enfortir l’expertesa infermera en el lloc de treball, per tal garantir la seguretat dels pacients, la qualitat i la personalització de les cures.

miércoles, 14 de diciembre de 2011

Enfermeras/os delegadas/os

Hace unos años que los enfermeros del ICS de atención primaria tenemos la posibilidad de que los médicos nos deleguen y si estamos delegados poedemos hacer recetas, las pautas de sintrom, hacer bajas, pedir analiticas, hacer derivaciones, etc. Supongo que el termino delegado es para evitar problemas legales sobretodo en el tema de la prescripción, como de momento lo de la prescripcion enfermera esta ahí en el limbo, y hasta aqui lo puedo entender aunque no puedo evitar que me piten los oidos cada vez que oigo la palabra delegación. Ahora bien, me parece ridiculo y una falta de reconocimiento profesional que yo tenga que estar delegado para pedir una analitica o para derivar a un paciente al Podologo o al Psicologo o a Urgencias, hay algo ilegal en eso, ¿es ilegal que un enfermero pida una analitica o derive a un paciente diabetico al podologo para el control del pie?. ¿No tengo criterio para enviar a un paciente a urgencias si lo considero necesario?. Es de sobras conocido que tenemos criterio pero se empeñan en no reconocernoslo.


Me pregunto si seguiremos necesitando estar delegados con la regulacion de la prescripción enfermera o con la regulación de la especialidad enfermeria de familia y comunitaria. Ya se que solo es un pequeño detalle pero a mi me genera malestar porque siento una falta de reconocimiento profesional, aunque conservo mi actitud optimista para que esto algún día cambie y tengamos el reconocimiento que se nos merece.

lunes, 12 de diciembre de 2011

Mírame a los ojos, estoy aquí... Diferénciate”

El Proyecto es una iniciativa colaborativa que surge en la Red con la idea de traspasar la pantalla y provocar un gesto.Somos un grupo de profesionales, enfermeras, médicos, fisioterapeutas, economistas, pediatras, periodistas e informáticos, convencidos de que la calidad asistencial puede mejorar con pequeños gestos, como mirar a los ojos de las personas que atendemos.Nuestro origen es diferente pero tenemos dos nexos de unión: trabajamos en el campo de la salud y creemos en la fuerza de las redes sociales para generar y difundir ideas e iniciativas.
Una campaña de sensibilización dirigida a profesionales, usuarios y organizaciones sobre la importancia de mirarnos a los ojos, de compartir nuestras dudas, de intercambiar una expresión, de ponernos en el lugar del otro.
Pero todo esto no podemos hacerlo solos. Somos muchos, pero necesitamos ser muchos más. Cuantos más seamos, más se oirá nuestra voz, más intensa será nuestra mirada y más lejos llegaremos. Tú eres necesario para conseguir este cambio.
Queremos que este mensaje llegue al máximo número de personas que dedican parte de su tiempo a atender a otros. Si eres profesional de la salud, cuidador, paciente o representas a una Organización y quieres apoyarnos súmate y participa en www.diferenciate.org
Puedes difundir la iniciativa desde tu blog o web con los widgets que te ofrecemos y entre tus conocidos siguiéndonos en:
Twitter: @diferencia_T #diferencia_T
Facebook: http://www.facebook.com/Mirame.diferenciate
Blog: http://diferenciate.org/blog
También puedes enviarnos un mail a la siguiente dirección: miramediferenciate@gmail.com Y todo esto ¿porqué? Humanizar, que no es poco.

lunes, 5 de diciembre de 2011

Premien un estudi sobre la resolució infermera a l’ABS d’Olot en una trobada internacional a Madrid

Premien un estudi sobre la resolució infermera a l’ABS d’Olot en una trobada internacional a Madrid

Segons el treball, la formació i els protocols fan augmentar la capacitat del col•lectiu en resoldre casos i reduir els retorns dels pacients a les consultes.
• El XV Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados, organitzat a Madrid del 15 al 18 de novembre per la unitat Investen, el principal programa d’investigació en infermeria de l’Estat, va premiar un estudi sobre la capacitat de resolució infermera elaborat a l’ABS Olot entre els anys 2009 i 2010, que demostra que la formació als professionals i la protocolització de procediments fan incrementar notablement la capacitat d’aquest col•lectiu per a resoldre casos i alhora contribueix a disminuir el nombre de retorns dels pacients pel mateix problema de salut en els dies successius. L’estudi, en el qual hi ha participat diversos professionals de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) d’Olot, ha rebut el reconeixement a la millor comunicació oral breu. La investigació es va fer a partir d’una població de 38.781 habitants de l’ABS d’Olot. Es van estudiar els casos de visites espontànies a juny de 2009 i a juny de 2010, i entremig de les dues dates es va impulsar un projecte de formació i informació amb una implicació interdisciplinar dels professionals d’infermeria i de la resta de professionals de l’EAP. L’objectiu era analitzar si aquestes iniciatives ajudàvem a millorar la gestió del professional de la infermeria. Al juny de 2009 es van atendre un total de 146 pacients majors de 15 anys i en els 55,47% de les consultes hi havia un protocol específic del cas. En el 58,22% dels casos es va haver de derivar la consulta, i el 41,78% restant els va resoldre el propi professional d’infermeria. Ara bé, el 21,31% d’aquests pacients, van retornar al centre pel mateix problema de salut en menys de 72 hores. Un any més tard, un cop fetes les intervencions, es va analitzar una mostra de 187 pacients espontanis majors de 15 anys. En el 59,89% dels casos el motiu de consulta tenia un protocol elaborat. En aquest cas, la capacitat de resolució infermera va ser del 67,38% (es van haver de derivar només el 32,62% de pacients), i els retorns dins els tres dies següents van ser només del 8,73%. L’estudi va demostrar que en els casos en que hi havia un protocol específic va augmentar la capacitat resolutiva de l’infermer i va disminuir el nombre de retorns. Per contra, en els casos sense protocol específic les variacions d’un any respecte de l’altre no van ser significatives. Aquest estudi, doncs, posa de relleu la importància de la formació interdisciplinar en els professionals d’infermeria i l’efectivitat dels protocols per aconseguir augmentar la capacitat resolutiva del professional de la infermeria i fer disminuir el nombre de retorns al centre de salut. Aquest estudi ha permès introduir un circuït innovador per gestionar millor la demanda assistencial espontània i contribuir, així, a donar més autonomia al professional de la infermeria.